La hipoplàsia d’esmalt en nens és un dèficit de formació de l’última capa que cobreix i protegeix la dent, és a dir, un dèficit de formació de l’esmalt.

Aquesta capa, quan està ben formada, és dura, impermeable, resistent. Ara bé, pot tenir diferents graus de defecte: pot ser des de porosa i tova a no ser-hi en els casos més severs. La causa més freqüent es hereditària, genètica.

Aquesta malaltia apareix  durant la formació dental en la gestació fetal i el nen o

nena naix amb un defecte important de les dents de llet, que sovint els pares i professionals detecten cap als 3 anyets, que és quan l’infant ja té tota la dentadura erupcionada. A priori, l

es dents tenen un aspecte marronós i malaltís, són dents que es trenquen i pot semblar que tinguin càries, però el defecte és purament estructural. I si la dent no es tracta a temps, finalment es perd o es pot arribar a infectar.

Recomanem als pares i professionals que interceptin aquests casos al més aviat possible i portin el nen o nena a fer una revisió diagnòstica precoç per poder tractar adequadament aquest tipus de dents de llet.

Aquesta patologia no té per què afectar les dents definitives, ja que la seva formació és durant el creixement de l’infant (dels 3 als 12 anys). La dieta hi pot tenir importància, com en el desenvolupament de la resta de teixits del cos. Cal no sobrecarregar el nen de fluor, ja que aquesta és una de les causes més freqüents d’hipoplàsia d’esmalt de dents adultes. Els nens en edats infantils no glopegen bé ni esbandeixen bé i normalment s’empassen la pasta de dents; per això recomano en aquestes edats comprar pasta de dents amb traces de fluor mineral, és a dir, no afegit artificialment, ja sigui de sals marines o minerals de fonts termals. Aquestes pastes de dents es comercialitzen i es troben sobretot en farmàcies i  herboristeries.